Badeværelserne i Marstrandshus var efterhånden utætte og trængte til renovering. Sådan et projekt kan fylde en lejlighed med byggerod og støj. Og det kan tage tid, før man igen kan bruge badeværelset. Men det kan godt lade sig gøre at renovere, uden hele lejligheden sander til i byggestøv – og med hverdagslivet intakt.
Byggestøv og larm og tab af hverdagsliv er normalt ikke noget, nogen drømmer om i hjemmet. Derfor lagde A4 en plan for Marstrandshus, som tog højde for de største gener ved sådan et byggeprojekt.
Forskellige rum - forskellige løsninger
AB Marstrandshus skulle have 34 nye badeværelser. 34 meget forskellige badeværelser. Lejlighederne i de to bygninger, som Marstrandshus består af, var ikke lige store. I den ene bygning skulle 10 større badeværelser sættes i stand.
Her blev døren til badeværelset forseglet og vinduerne taget ud. Arbejdet kunne så udføres udefra, uden håndværkerne behøvede adgang til lejlighedernes øvrige rum.
I de 24 lejligheder i den anden bygning var badeværelserne mindre og de lå i forbindelse med entreen midt i bygningen. Her blev hovedtrappen lukket af for beboerne, som i stedet benyttede køkkentrappen i den periode ombygningen stod på.
Man kan ikke undvære bad og toilet i længere tid. Derfor blev der etableret alternative badeforhold i kælderen, og der blev stillet en wc- og toiletvogn op i gården.
"Når man skal i gang med et byggeprojekt som dette, er det vigtigt at fortælle beboerne, hvad de kan forvente. Det støver, det larmer og det tager tid, før man igen kan bruge sit badeværelse i fred og ro. Men det er lige så vigtigt at huske, at de færreste mennesker har lyst til at have håndværkere rendende over hele lejligheden. Beboerne har brug for et hverdagsliv. Som rådgivere skal vi have fokus på det både i planlægnings- og i udførelsesfasen.."
Peter, rådgiver for A4
Plads til personligt præg
Efter et par indledende møder mellem Marstrandshus og A4 var projektet allerede på det rigtige spor.
Beboerne ville gerne sætte deres eget præg på det nye badeværelse. Samtidig skulle budgetrammen holde. Derfor fremlagde A4 forskellige valgmuligheder til de to typer badeværelser, som passede til beboernes individuelle behov.
Det er lidt en kunst at lave individuelle badeværelser i en andelsboligforening. Man bliver nødt til at have et passende antal valgmuligheder, så der er plads til fri leg. Samtidig er man bundet af bygningens eksisterende fysik og dermed de tekniske begrænsninger. Men det lykkedes.
"Igennem et langt forløb leverede A4 talrige forslag med en aldrig svigtende tålmodighed, lydhørhed og konstant engagement. Dette sikrede foreningen et optimalt resultat, der tilgodeså beboernes behov på unik vis. Der var tale om yderst kompetent rådgivning, som satte bestyrelsen i stand til at træffe de rette, selvstændige valg."
Anders, beboer i Marstrandshus